nedjelja, 15. siječnja 2012.

Le marais - četvrti arondisman

Kako sam u jednom od prethodnih postova napisala, Le marais je moje jedno od omiljenih mjesta u Parizu i kad ne znam gdje bih, otiđem tamo. Metro stanice za posjetiti arondisman su: Bastille, Chemin Vert, Bréguet - Sabin ili Saint-Paul.


                                                               National Archives

Obožavam ovaj dio jer su ulice vrlo uske, jedne od najužih u Parizu, trgovine su gusto poredane, mali prostori koji tjeraju vlasnike na neobično uređenje intrijera (prodaja unikatng nakita ili odjeće), mnogo hotela ćete pronaći upravo ovdje, na desetke modernih galerija, postoji more second hand kao i vintage shopova, malih barova, restorana, boulangeries, pa i najpoznatija dva restorančica gdje možete kupiti falafel za pet eura.

Ime jednoga je Mi-Va-Mi (uvijek je metarska gužva!), a drugi se nalazi preko puta (također gužva), desetak metara dalje, možete naići na Chez Marianne te se zasladiti izvrsnim slasticama. Mjesto također okuplja i pripadnike gay populacije, kao i dijelovi drugog, odnosno trećeg arondismana.


Nedjeljom ćete naići na gotovo sve trgovine otvorene jer je ovo velikim djelom židovska četvrt, a kod njih se nedjeljom radi tako da je gužva, pogotovo ako je lijep dan.


Place des Voges - jedan od najstarijih trgova u Parizu,  oblik četverokuta, 140m sa 140m za koji, imam osjećaj je potrebno izvršiti rezervaciju, ako želite pojesti koji kroasan na travnjaku. U sklopu ovog prelijepog trga, nalazi se i kuća Victor Huga.

Mjesto je totalno chich i french te bih svakako voljela imati stan tamo jer se osjećam sigurno, sve je blizu, lijepo, slatko, šarmantno, urbano i u smooth moodu.