utorak, 1. studenoga 2011.

Kolač od meda i oraha


Kad sam jutros ušla u kuću, sva je mirisila po kolačima i to mojim francuskim omiljenima,
Obožavam sve francuske kolače na ovakvu varijaciju, od onih s okusom vanilije pa do onih čokoladnih, a da ne bude ni jedno ni drugo, našla sam recept koji nudi nešto između.
Francusku kuhinju ne volim pretjerano, ali zato su mi slastice broj jedan, uključujući peciva. Obožavam sočnost u tim kolačima. Nadam se da ćete isprobat ovaj i javiti mi rezultat.



100 g otopljenog  maslaca
100 g šećera u prahu
3 jaja
160 g brašna
1/3 praška za pecivo
2 male žlice meda tekući
150 g sitno nascjeckanih oraha
2 žlice Grand Marnier (liker od naranče)

Zagrijati pećnicu na 240 stupnjeva.

Umutiti šećer i otopljeni maslac. Dodajte med, brašno, prašak za pecivo i na kraju, jaja. Potom dodajte orahe u smjesu. Kalup premažite maslacem i pospite brašnom te ulijte smjesu u nj. Počnite peći na 240, 5 minuta, zatim smanjite na 180 još 40 minuta. Po vađenju iz pećnice, pospijte po kolaču liker.

Ako ne volite orahe, možete ih zamijeniti lješnjacima.
Ako ne volite liker od naranče, možete ga zamijenti nekim drugim.


Bon appétit!