utorak, 13. prosinca 2011.

Svi kipovi slobode u Parizu


Kako obično biva ponedjeljkom na satu francuskog, profesorica nas ispituje kako smo proveli vikend, a Gaby je počela s pričom kako je išla vidjeti Kip slobode u Parizu na što joj se profesorica blesavo nasmijala i ironično upitala zar je išla u New York za vikend ne znajući da takvo što uopće postoji u Parizu.
Nakon što joj je moja pametna Lily objasnila da zaista postoji Kip slobode u u Parizu, jučer smo ga nas dvije odlučile i fotografirati, a ja vam ovdje reći da ne postoji samo jedan, već nekoliko kipova slobode u Parizu!
Prvi i najveći se nalazi na mostu preko Seine, vrlo blizu Eiffelovog tornja, Métro: Javel - André Citroën (10), most se zove Pont de Grenelle, a sam Kipa slobode se nalazi na malenom otočiću  Ile des Cygne. Zanimljivo je to da se kip može vidjeti i s vrha Eiffelovog tornja.
Drugi i manji je Kip slobode u Jardin du Luxembourge, Métro: Odéon (4, 10)
 
Također manji kip u Musée des Arts et Métiers, Métro: Arts et Métiers (3, 11), Réaumur-Sébastopol (3, 4)
Flamme de la Liberté gdje se vidi samo plamen, nalazi se na kraju Pont de l’Alma . Plamen je jednake veličine kao onaj u New York Harbor. Flamme de la Liberté je postao neslužbeni spomenik princezi Diani nakon smrti u tunelu ispod mosta.. Métro: Alma – Marceau (9)