ponedjeljak, 9. siječnja 2012.

Père-Lachaise


Davnih dana sam namjeravala posjetiti groblje Père-Lachaise, no nije mi se dalo samoj, a za vikend se pružila prilika posjetiti ga u društvu Amerikanke i Mađarke. 

Père-Lachaise je najveće groblje u Parizu, nalazi se u 20. arondismanu i navodno je najposjećenije na svijetu.
Našle smo se na metro stanici, istoimenog naziva Père-Lachaise (M2), iako možete i s (M3), naziv stanice je Gambetta, ako odmah po ulasku želite naići na grob Oscara Wilda.  
Grob Oscara, inače poznat po ostavljenim poljupcima obožavateljica, nije dočekao i mene. U studenom prošle godine postavili su staklo oko grobnice budući da je sastojak ruža nagrizao materijal što je rezultiralo propadanjem grobnice i tako je završeno poglavlje o ostavljanju poljubaca vječnom miljeniku žena.
No dobro, gledajmo to s vedrije strane, spriječena je mogućnost pojave herpesa! :)
Odmah po ulasku, nalazi se karta s popisom imena i prezimena najslavnijih koji su posljednje počivalište pronašli upravo ovdje. Mi smo kartu skinule sa stranice: http://images.france-for-visitors.com/images/pdf/pere-lachaise-cemetery-map.pdf , pa smo već prije odlučile čije grobove želimo vidjeti, no svejedno.. Trebala su nam puna dva sata da bismo vidjele ono što želimo. 
 Zajedno s Edith Piaf pokopana je i njezina dvogodšnja kći koja je umrla od tuberkuloze (tu priču smo čule slučajno od vodiča koji se tamo našao kad i mi).
                                                                      Jim Morrison

Grobnice nisu ništa spektakularno uređene, niti bi itko ikada rekao da je ovo famozno groblje, s mnogim, utjecajnim povijesnim ličnostima koje mame suze na oči i dan danas u što se uvjerišmo na grobu Jima gdje je plavokosa djevojka, mlađa od mene (odokativno) plakala kao da joj je bio prijatelj do jučer.. Možete biti sahranjeni tamo još,uvijek, no, postojeuvjeti; da ste živjeli u glavonom gradu ili umrli, pa svejedno, unatoč i tim uvjetima, postoji lista čekanja!

                                                                 Moliere

Potom smo otišle na Montparnasse na groblje, Edgar Quinet (M6) koje također ima kartu označenu brojevima te imenima i prezimenima najvećih pokopanih na tom počivalištu, no manje je od prethodnog i lakše se na njemu snaći.  
Edgar Quinet je bio francuski povjesničar i intelektualac. Nalazi se u 14. arondismanu.
Neki od onih koji su svoje posljednje počivalište pronašli upravo na tom groblju su:
Charles Baudelaire, Philippe Noiret, Jean-Paul Sartre i SImone de Beauvoir koji su zajedno sahranjeni.